divendres, 24 d’octubre de 2014

els celíacs


Els celíacs són persones que per una predisposició genètica reaccionen al gluten, una proteïna present en molts cereals com el blat o el sègol. Aquest problema afecta a una de cada 100 persones, per la qual cosa és una malaltia comuna.

A Espanya un 1 per cent de la població és celíaca, segons dades de la FACE (Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya).



Aquest problema afecta, per tant, a moltes persones que, una vegada diagnosticada la malaltia, es veuen obligats a canviar la seva alimentació radicalment. Molts nens la sofreixen des de petits, per tant si el teu fill és un d'ells, és molt important saber tot sobre aquest problema per tenir clar com actuar en cada cas.

Què passa si un celíac pren gluten?

Als celíacs ingerir gluten els provoca una lesió en les vellossitats de l'intestí prim que fa que el cos no absorbeixi els nutrients dels aliments.



Per això, els celíacs poden sofrir malnutrició i altres malalties associades a aquest problema.

On està present el gluten?

El gluten és una proteïna que es troba en la llavor de molts cereals com el blat, l'ordi, el sègol o la civada.
És el responsable de l'elasticitat de la massa de farina, i confereix la consistència elàstica i *esponjosa dels pans i masses fornejades

Una dieta sense gluten per sempre

Es molt important que totes les persones que siguin diagnosticades celíaques portin una dieta especial i siguin molt acurats amb la ingestió d'aliments amb gluten.



Si el nostre fill és celíac hem d'estar molt atents a la seva alimentació i evitar que prengui coses que portin gluten: cal canviar la forma de fer la compra, de cuinar… És molt important adquirir nous hàbits per evitar que el petit prengui aliments amb gluten.

Si a casa qualsevol membre de la família és celíac, hem d'extremar la cura a l'hora de fer la llista de la compra i de cuinar, especialment si ho és el petit de la casa. Pren nota dels aliments que es poden prendre i quins no.


Aliments SENSE GLUTEN que pot prendre un celíac


Llet i derivats: formatges, formatges d'untar sense sabors, mató, nata, iogurts naturals, quallada.
Tot tipus de carns i vísceres fresques, congelades i en conserva al natural.
Embotits:  pernil serrà i pernil cuit de qualitat extra.
Peixos frescos i congelats sense arrebossar, mariscs frescos i peixos i mariscs en conserva al natural o en oli.
Ous.
Verdures, hortalisses i tubercles.
Fruites.
Llegums i arròs.
Sucre i mel.
Olis i mantegues.
Cafè en gra o mòlt, infusions i refrescs de taronja, llimona
Vins i begudes espumoses.
Fruita seca crua.
Sal, vinagre de vi, espècies en branca, en gra i totes les naturals.


Aliments que SÍ TENEN GLUTEN ,per la qual cosa els celíacs no poden prendre'ls.

Pa, farina de blat, ordi, sègol i qualsevol aliment que tingui algun d'aquests ingredients com pastissos, galetes, bescuits o productes de rebosteria.
La pasta com els fideus, macarrons o les tallarines també contenen gluten.
Les begudes destil·lades o fermentades a partir de cereals: cervesa, aigua d'ordi.




http://www.serpadres.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada