divendres, 10 de febrer del 2017

Geocaching






El geocaching és una pràctica que existeix des de l’any 2000, moment en el qual el govern dels Estats Units d’Amèrica va decidir eliminar la degradació del senyal GPS i, així, es va obrir aquest ús per a finalitats civils, obert a tota la població, i no només com un instrument militar. Com explica Elwood (2005), va ser l’enginyer David Ulmer qui uns dies més tard d’aquesta decisió va amagar un tresor prop de casa seva, i posteriorment va penjar a una pàgina Web les coordenades del lloc on havia amagat aquest tresor, i va reptar a la població a trobar-lo. Aquest tresor era un cub amb alguns articles per intercanviar i un llibre de registre. Aquest joc va començar amb una sola regla: agafar alguna cosa i posar-n’hi una de nova a canvi. Acabava de néixer el que més endavant es coneixeria com a “Geocaching”.
Vocabulari bàsic
La paraula geocaching s’ha traduït al català com “geocerca”. Tot i que la traducció no s’acabaria d’ajustar al sentit real dels mots anglesos, en català s’utilitza aquesta paraula ja que és més clarificadora sobre en què consisteix aquest joc. Concretament, el nom de geocaching prové de les paraules angleses “geo” i “cache”. El mot “geo” es refereix a la paraula geografia, mentre que el mot “cache”, es tradueix com “amagar”. La combinació d’aquests dos mots deriva en la paraula “geoamagar” o “geoamagatall”. Però com s’ha dit, en català s’ha traduït com “geocerca”.


En l’àmbit educatiu s’ha anomenat geolocalització, (Marquès i Serramona, 2013); recerca del tresor (Prat, Camerino i Coiduras, 2013); caça de tresors (Corrales, 2009). Tots ells, però, es refereixen en essència al mateix: el geocaching


El geocaching és una activitat oberta a tothom que tingui un GPS o avui en dia amb un smartphone, i que tingui sentit de l’aventura, ja que hi ha amagatalls per tot el món, de tot tipus de dificultats i per tot tipus de terreny.

Normalment qui amaga un tresor ho fa en llocs destacables, o que tenen algun interès cultural, patrimonial, històric, o que cal fer una ruta o excursió per arribar-hi… és a dir, la finalitat no és exclusivament trobar el tresor, sinó amb l’excusa de trobar-lo, visitar aquell espai, conèixer aquella història o aprendre més sobre aquella temàtica.

I també qui amaga un tresor (propietari del catxé), a part de proporcionar les coordenades, acostuma a donar informació del lloc que es visita o el perquè de l’existència d’aquell catxé, així com la mida de contenidor, la dificultat de trobar-lo o el tipus de terreny per arribar-hi (per exemple, si és accessible per a minusvàlids, o l’altre extrem, si requereix material tècnic, com en una via d’escalada o sota l’aigua). També, a criteri del mateix propietari, es pot facilitar algun tipus de pista (“hint”) o fins i tot una fotografia de la zona on està amagat (“spoiler”). 




registra't i troba !!!







Informació  facilitada pel mestre Albert Camps , de l'Escola Arnau Berenguer (Palau d'Anglesola)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada