dimecres, 18 de novembre del 2015

Arsenda d'Àger i Arnau Mir de Tost

Aquest any, la comunitat educativa de l'Escola Andreu F. hem dedicat la FESTA DELS AVIS  als personatges
 d'ARSENDA I ARNAU.


Avui explicarem una història d’amor. 
Una història que va passar aquí, a Àger, fa gairebé 1000 anys. Aquí tenim ARSENDA, una dama il·lustre i poderosa, i ARNAU, un cavaller gairebé invencible. 
Senyors d’aquestes terres des de l’any 1048.


































Amb aquesta posada en escena hem pretès fer un breu resum del pas d’Arnau Mir de Tost i d’Arsenda d’Àger per les nostres contrades. Hem volgut especialment fer visible a Arsenda, que junt amb Ermesenda Comtessa de Barcelona , Llúcia de la Marca Comtessa del Pallars,i la seva germana Almodis també Comtessa de Barcelona,  esdevenen segurament els personatges femenins més importants de l’alta edat mitjana a les nostres terres.
Uns personatges femenins que ens ajuden a explicar més i millor l’època en que van viure, i també a trencar motlles. En ajuden a saber que en un món de violència, com és el de la reconquesta,  l’amor, la construcció, el repoblament, i en definitiva la vida eren possibles.
Però també ens ajuden a entendre que malgrat ser un món d’homes, la dona també podia tenir una paper, de vegades molt més important del que fins fa pocs anys s’ha pensat, sabut i explicat. I és que aquestes dones també tenien presència en la vida pública.
Dones que no només eren riques, sinó que van conquerir, repoblar i construir; van administrar economia, i algunes també justícia. Arsenda va participar en la majoria d’actes mercantils al costat del seu marit, Ermesenda va presidir judicis. Almodis va influenciar en la redacció del Usatges de Barcelona, i Llúcia de la Marca va tenir tanta influència que va fer aparèixer el seu rostre i el seu nom en les pintures  de l’absis de Sant Pere del Burgal per fer visible les seves donacions.
 Eren dones presents en l’àmbit públic: l’àmbit polític, econòmic i social, sortint de manera evident de l’àmbit domèstic que sempre s’ha atribuït a les dones anteriors a la nostra època. L’alta edat mitjana no era una època d’igualtat ni de grans llibertats. Però durant “l’època obscura”, nom amb el que de vegades s’anomena l’edat mitjana, algunes dones també va tenir presència i Arsenda d’Àger és una d’aquestes.
No oblidem doncs un personatge que honora la història del nostre país, però sobre tot del nostre municipi.
Esperem que aquesta representació  us hagi agradat i ara, us convidem a cantar l'himne d'Àger per donar cloenda a la nostra participació de la vostra festa, la festa dels avis!!


Himne d’Àger


Enmig la teva vall
d’un calze d’una flor
airet d’olor fragant
 que encén nostra passió.

Campanes que el ressò
retomba entre muntanyes
 als llavis la cançó
 que neix de nostra entranya.

Al cim la Col.legiata
aguanta l’envestida
 de guerra i destrucció
 és llum i admiració.

Passat, futur, present
donem-nos tots les mans
pensant en nostre Arnau
 juntem-nos agerencs.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada